Calisthenics – Något för dig?

Expert guide av Simplesupply

Calisthenics intro

Skrivet av: Niklas Åkerman

Senast uppdaterad: 28/08/2024

Intro

Calisthenics är en träningsform som har sina rötter i kroppsviktsövningar och har blivit alltmer populär bland människor som söker ett effektivt, funktionellt och tillgängligt sätt att träna. I en tid där gym och träningsutrustning kanske inte alltid är tillgängliga, erbjuder calisthenics ett sätt att bygga styrka, uthållighet och flexibilitet med minimal utrustning – ofta bara med din egen kroppsvikt som motstånd. Men är calisthenics något för dig? Denna guide går igenom vad calisthenics är, vilka fördelar det erbjuder, och hur du kan avgöra om det är rätt träningsform för dina mål och behov.

Vad är calisthenics?

Calisthenics består av en serie kroppsviktsövningar som kan utföras var som helst och när som helst, utan behov av avancerad utrustning. Övningarna sträcker sig från grundläggande rörelser som push-ups, pull-ups och squats, till mer avancerade rörelser som handstående, muscle-ups och human flags. Målet med calisthenics är att utveckla styrka, kroppskontroll och balans genom att använda kroppen som motstånd. Denna träningsform har djupa historiska rötter och har använts av idrottare och militärer för att bygga funktionell styrka och uthållighet.

Fördelar med calisthenics

En av de största fördelarna med calisthenics är att det är extremt tillgängligt. Du behöver inte investera i dyr gymutrustning eller medlemskap för att komma igång. Detta gör det till ett utmärkt alternativ för dem som vill ha en kostnadseffektiv och flexibel träningsrutin. Calisthenics är också mycket anpassningsbart, vilket innebär att du kan justera svårighetsgraden på övningarna baserat på din egen styrka och konditionsnivå. Detta gör det möjligt för både nybörjare och avancerade utövare att hitta utmaningar och se progression över tid.

En annan fördel med calisthenics är att det tränar kroppen som en helhet. Istället för att isolera enskilda muskler, engagerar calisthenics flera muskelgrupper samtidigt, vilket förbättrar både styrka och koordination. Detta leder till en mer balanserad och funktionell kropp, som inte bara är stark i gymmet, utan också i vardagens aktiviteter. Dessutom bidrar calisthenics till att förbättra din rörlighet och flexibilitet, vilket är viktigt för att förhindra skador och förbättra din allmänna rörelseförmåga.

Utmaningar med calisthenics

Trots dess många fördelar, har calisthenics också sina utmaningar. För de som är vana vid att lyfta tunga vikter på gymmet, kan övergången till kroppsviktsövningar kännas begränsande, särskilt i början. Att bygga styrka och muskelmassa med enbart kroppsvikt kräver tid, tålamod och en hög grad av disciplin. Det kan vara frustrerande att bemästra vissa rörelser, särskilt om du är ny till träningsformen.

En annan utmaning är att det kan vara svårt att mäta och kvantifiera progression i calisthenics jämfört med traditionell styrketräning där du enkelt kan öka vikten på en skivstång. I calisthenics handlar progression ofta om att förbättra tekniken, öka repetitionsantalet, eller övergå till mer avancerade versioner av en övning. Detta kräver en hög nivå av kroppsmedvetenhet och en förståelse för hur man gradvis kan öka svårighetsgraden på övningarna.

Är calisthenics något för dig?

För att avgöra om calisthenics är något för dig, är det viktigt att överväga dina personliga träningsmål och preferenser. Om du letar efter en träningsform som erbjuder flexibilitet, funktionell styrka och en djup känsla av kroppskontroll, kan calisthenics vara perfekt för dig. Det är också ett utmärkt val för dem som vill ha en träningsrutin som inte är beroende av gym eller utrustning, och som kan utföras var som helst.

Om du däremot är ute efter att bygga maximal muskelmassa eller styrka på kortast möjliga tid, kanske traditionell styrketräning med vikter passar bättre för dina behov. Calisthenics kräver tid och engagemang för att se betydande resultat, och det är viktigt att ha realistiska förväntningar på vad du kan uppnå med enbart kroppsviktsträning.

För nybörjare rekommenderas det att börja med grundläggande övningar som push-ups, pull-ups och squats, och sedan gradvis öka svårighetsgraden genom att introducera mer avancerade rörelser. Det är också fördelaktigt att kombinera calisthenics med andra träningsformer, som löpning eller yoga, för att skapa en balanserad och varierad träningsrutin.

Skrivet av: Niklas  Åkerman / Simplysupply crew

Niklas Åkerman är en träningsentusiast och expert inom proteintillskott. Niklas har tidigare arbetat för flera stora leverantörer i Sverige, men idag fokuserar han enbart på testning av tillskott. Han är en del av Simplysupply crew och är känd för sin djupa kunskap och erfarenhet inom området.

Läs mer här