Tillskott före eller efter träning?

Expert guide av Simplesupply

Skrivet av: Niklas Åkerman

Senast uppdaterad: 28/08/2024

Inledning

Användningen av kosttillskott i samband med träning är ett vanligt sätt att maximera prestation och återhämtning. Men en fråga som ofta uppstår är om det är bäst att ta tillskott före eller efter träning. Svaret på den frågan beror på flera faktorer, inklusive vilken typ av tillskott det rör sig om, dina träningsmål och hur din kropp svarar på näringsintag vid olika tidpunkter. Denna guide undersöker fördelarna och potentiella nackdelarna med att ta tillskott både före och efter träning, samt ger dig insikter för att fatta det bästa beslutet för din egen träningsrutin.

Fördelar med tillskott före träning

Att ta tillskott före träning, även kallat pre-workout-tillskott, kan ge din kropp den energi och näring den behöver för att prestera på topp under träningspasset. Pre-workout-tillskott är vanligtvis designade för att öka energi, fokus och uthållighet, vilket gör att du kan träna hårdare och längre. Vanliga ingredienser i dessa tillskott inkluderar koffein, kreatin, beta-alanin och aminosyror som BCAA. Koffein är känt för att öka vakenhet och uthållighet, medan kreatin bidrar till att förbättra muskelstyrka och kraft. Beta-alanin hjälper till att buffra mjölksyra, vilket kan fördröja trötthet under intensiva träningspass.

När du tar ett tillskott före träning kan det hjälpa till att öka blodflödet till musklerna, vilket innebär att mer syre och näringsämnen levereras till de arbetande musklerna. Detta kan leda till bättre prestation och minskad muskeltrötthet. Att ta aminosyror före träning kan också hjälpa till att minska muskelnedbrytning under träning, vilket är särskilt viktigt om du tränar på fastande mage eller har lågt proteinintag i din kost.

Fördelar med tillskott efter träning

Efter träning är kroppen i ett tillstånd där den behöver återhämta sig och reparera de skador som uppstått i musklerna under träningspasset. Detta är den tidpunkt då musklerna är mest mottagliga för näringsämnen, särskilt protein och kolhydrater, vilket gör post-workout-tillskott extremt viktiga för återhämtning och muskeluppbyggnad. Proteinpulver är ett av de vanligaste tillskotten som tas efter träning, och det hjälper till att starta muskelproteinsyntesen, vilket är den process som reparerar och bygger upp musklerna.

Kolhydrater är också viktiga efter träning eftersom de hjälper till att återställa glykogenlagren som töms under fysisk aktivitet. Glykogen är den primära energikällan för musklerna under träning, och att snabbt återställa dessa lager kan förbättra återhämtningen och förbereda kroppen för nästa träningspass. Kombinationen av protein och kolhydrater i ett post-workout-tillskott kan därmed maximera återhämtningen och stödja muskeluppbyggnad.

Tillskott för specifika träningsmål

Om du tränar för styrka och muskelmassa kan det vara fördelaktigt att ta både pre- och post-workout-tillskott. Ett pre-workout-tillskott kan ge dig den energi och fokus som krävs för att genomföra tunga lyft och intensiva träningspass, medan ett post-workout-tillskott hjälper till att reparera och bygga upp musklerna efteråt. För uthållighetsidrottare kan kolhydrater före och efter träning vara särskilt viktiga för att säkerställa att kroppen har tillräckligt med energi för långvarig aktivitet och för att snabbt återhämta sig efter träning.

För dem som tränar för fettförbränning kan pre-workout-tillskott som innehåller fettförbrännande ingredienser som grönt te-extrakt eller koffein vara användbara för att öka kaloriförbrukningen under träning. Å andra sidan kan ett proteinrikt post-workout-tillskott hjälpa till att bevara muskelmassa medan kroppen förbränner fett.

Individuell anpassning av tillskott

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla reagerar på tillskott på samma sätt. Vissa människor kan uppleva att pre-workout-tillskott gör dem alltför upphetsade eller nervösa, särskilt om de innehåller höga doser av koffein. Andra kan känna att de inte behöver så mycket tillskott efter träning om de har haft en näringsrik måltid före träningen. Att experimentera med olika tillskott och tider för intag kan hjälpa dig att hitta den kombination som fungerar bäst för dig och dina träningsmål.

För att säkerställa att du får de bästa resultaten från dina tillskott är det också viktigt att hålla en balans mellan kost, träning och tillskott. Att bara förlita sig på tillskott utan att ha en solid grund i form av en näringsrik diet och en välstrukturerad träningsrutin kommer sannolikt inte att ge de resultat du önskar. Tillskott bör ses som ett komplement till, inte en ersättning för, en sund livsstil.

Genom att noggrant överväga dina träningsmål och hur din kropp reagerar på olika tillskott, kan du fatta ett välgrundat beslut om när och hur du ska använda tillskott för att maximera dina träningsresultat.

Skrivet av: Niklas  Åkerman / Simplysupply crew

Niklas Åkerman är en träningsentusiast och expert inom proteintillskott. Niklas har tidigare arbetat för flera stora leverantörer i Sverige, men idag fokuserar han enbart på testning av tillskott. Han är en del av Simplysupply crew och är känd för sin djupa kunskap och erfarenhet inom området.

Läs mer här